نگاهی به اطلس معماری معاصر جهان  - 2

شـــرق استرالیــــــا  - 1

   

 

THE PHAIDON ATLAS of Contemporary World Architecture

Australia east - 1

           

 

خانه Ogilvie،‌ واقع در ساحل Sunshine در کوئینزلند استرالیا،‌ کاری از گروه معماری Kerry Hill

 

           

   

این بنا در دماغه و منظره­ای‌ تماشایی که رو به ساحل Sunshine و پارک طبیعی Noosa می­باشد،‌ قرار گرفته است. بنا خانه­ای تک واحدی است، جایگیری آن در این منطقه باعث می­شود که حریم آن از بناهای‌ مجاور حفظ شود و همچنین در مقابل باد غالب جنوب شرقی از بنا حراست گردد. مدخل بنا از میان یک حیاط آبی که در سطح پایین­تری نسبت به بناست، می­گذرد. راهروها نیز در همان سمت قرار دارند و از کنار استخر به اتاق مهمان و سالن ژیمناستیک منتهی می­شوند. این قسمت بنا بر چشم­انداز اقیانوس احاطه دارد. در انتهای این قسمت راه­پله­ای وجود دارد که دسترسی به طبقه بعدی را میسر می­سازد، در طبقه فوقانی فضاهای خصوصی و سرپوشیده که شامل فضای نشیمن، غذاخوری، آشپزخانه و ... می­باشد قرار دارند که در بهترین جای سایت قرار گرفته­اند. فرم فضاها به گونه­ای است که کرانه بزرگی را در حدود 12*36 متر اشغال کرده­اند و تنوع عملکرد را بوجود می­آورند. بنا دارای استخر شنایی است که لبه شرقی آن رو به اقیانوس است و در همان قسمت تراس سرپوشیده­ای قرار دارد. خارج بنا از یک سری لایه­ها  و جعبه­های متقاطع ساخته شده که در نهایت با تیرهای چوبی‌ پرده مانند پوشیده شده­اند و این امر شرایط آب و هوایی را معتدل می­کند و کانون توجه را به سمت منظر اقیانوس معطوف می­سازد.

 

          

 

        

  

کتابخانه دانشگاه ساحل Sunshine واقع در کوئینزلند استرالیا، ‌کاری از Blig voller Nielden association  و با همراهی John Mainwaring & associsate

           

  

یک معماری متمایز در ساحل Sunshine  کوئینزلند رشد پیدا کرده است،‌ در طراحی‌ آن از اقلیم،‌ نور و مصالح بومی‌ الهام گرفته شده است؛ برای بار نخست این نوع معماری در ساخت بناهای ‌مسکونی آشکار گردید، ساخت کتابخانه دانشگاه این بیان معماری را گسترش داد و الفبای ‌آن را از مرز ساخت خانه­ها فراتر برد، خلق یک فضای‌ نمادین برای ‌محوطه دانشگاه که بطور طبیعی سرشت یک کتابخانه را نشان دهد. بنا در قلب پلان اصلی دانشگاه جدید قرار گرفته است و به عنوان فضای‌ مکث که توقفگاه نمادین یادگیری‌ است برپا گردیده است، هنگامیکه کار خود را آغاز می­کند و درب آن باز است به مراجعین خود خوش­آمد می­گوید و به مخزنی‌ استوار و ایمن از دانش بدل می­گردد. ایوان­های‌ ممتد در بدنه شمال شرقی‌ بنا سازماندهی گشته­اند که نمادی‌ از بدست آوردن اجتماع، انجمن و سپس رهایی‌ می­باشند و استعاره­ای‌ از رها کردن و جاری‌ ساختن دانش در بیرون از بنا هستند. ایوان­ به عنوان یک مسیر ارتباطی‌ گردشی و فضای‌تجمع عمل می­کند و با یک سری‌ از دیواره های‌ چوبی پوشیده شده است که صدا را باز می­تابانند و در مقابل نوسانات شدید آب و هوا نیز کاربری دارند.‌ رویکرد مفهومی‌بنا به گونه­ای‌ است که از یک کل اقتباس می­کند و با نحوه نگرش به کتابخانه به عنوان یک بنای انبار گونه و بسته مغایرت می­نماید، هر سطح و طبقه بنا کاملاً آشکار می­باشد. در بالاترین طبقه، سالن مطالعه اصلی قرار دارد، سقف آن کنگره­دار است و یادآور کتابفروشی­های سنتی است، نوری‌ که در اسارت گرفته شده و اذهان خوانندگان را روشن می­سازد.